2013. július 19., péntek

Zenéd mi legyünk...

Búcsúzunk Halmos Bélától, a magyar Táncházmozgalom egyik alapítójától. Öt éve annak, hogy távozott, és a nagy mennyei zenekarhoz csatlakozott Zerkula János, az egyik legnagyobb gyimesi prímás, és most csatlakozott hozzá az is, aki olyan szépen tudta az ő keservesét a maga hegedűjén felidézni.
Halmos Béla Szombathelyen született. Építésznek tanult; az egyetemen ismerkedett meg Sebő Ferenccel. Olyasmi párost alkottak ők a maguk nemzedékében, mint Bartók Béla és Kodály Zoltán lehettek a maguk idejében. És hatásuk is hasonló volt. Bár nem akarom (ők sem akarták) azt a legendát kelteni, hogy kizárólag ők ketten kezdték el a Táncházmozgalmat, de azért igaz, hogy sokan először rajtuk keresztül ismerkedtek meg az autentikus magyar népzenét, és őket tekintették a Mozgalom „alapító atyáinak”. Ők kezdtek újra amatőrként (nem néprajzkutatóként) falvakba járni idős adatközlőkhöz, hogy nemcsak a paraszti zene egyes dallamait, hanem magát a játékstílust is újra megtanulják a legilletékesebbektől. Ők keresték fel aztán segítségért Martin Györgyöt, és adtak neki és társainak új lendületet, mikor rádöbbentették, hogy az ifjú nemzedéknek is van igénye arra, hogy saját használatába vegye, tovább éltesse a népzenét és a néptáncot.
Halmos Béla volt az első budapesti táncházi zenekar prímása, később a Sebő Együttesé, majd a szintén legendává lett Kalamajkáé. Rengeteg helyen zenélt, és sok estét tett emlékezetessé. Mindvégig megőrizte nyitottságát és kíváncsiságát is. Például a ’90-es években barátjával, a filmrendező Szomjas Györggyel bejárták Amerikát, ahol filmet forgattak arról, hányféle helyen van még meg a magyarhoz hasonlóan élő módon a hagyományos zene és tánc.
Halmos Béla 67 éves volt, egy szép örökséget hagyott maga után. Szeretnénk méltók lenni rá, hogy elmondhassuk: kicsit mi is ottvagyunk abban a kesergő hegedűszóban, amit ő és zerkula János hagytak nekünk, abban a hegedűszóban, amivé ő és Zerkula János és még olyan sokan mások váltak.

http://www.youtube.com/watch?v=XI6T6HMds6s
http://www.youtube.com/watch?v=tJwTsH6gF7o

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése