2012. január 5., csütörtök

Szemben az árral (kiegészítés)

" Akarsz cserkészeszményeidhez hű maradni? Kövesd a pisztrángok példáját, ússz az árral szemben ha kell, álljál ki bátran elveid mellett. Akkor is, ha tömeg másképp gondolkodik körülötted."
(Cserkészkönyv II. Szerk. Bodnár Gábor)

Többen kértétek, hogy írjak valamit Michnik könyvéről is, ne csak a könyv bemutatójáról. Szerintem az a bejegyzés, ami a kötetbemutatóról szólt, éppen elég ajánló volt, így hát most csak egy felsorolást adok arról, milyen írások, esszék vannak a Szemben az árralban.

1. Szemben az árral: beszéd a Jan Karski-díj átvétele alkalmából. (Ezt Jan Karski, a Honi Hadsereg futára alapította, a demokratikus hírközlési tevékenységért lehet kapni.)
2. A kielcei pogrom: két lelkiismereti vizsga : esszé az antiszemitizmusból, az 1946-os kielcei események kapcsán, mikor némely ott lakók a koncentrációs táborból hazatérő zsidóknak estek neki.
3. Hogyan lehettél ennyire hülye? : írás azokról, akik valamikor a kommunizmus (mint az egyenlőség és testvériség eszméje) hívei voltak, de az államszocializmus valóságát látva elfordultak tőle. (Tulajdonképpen pan Adam apja, Ozjasz Szechter is ide sorolható.) Ebben az írásban többek között Márai Sándorra is sokat hivatkozik a szerző.
4. Budapest keserű emléke: esszé az 1956-os forradalomról, annak ötvenedik évfordulóján.
5. Heroizmus és megalománia : ajánló Richard Watt: Keserű dicsőség c. könyvéhez a II. Lengyel Köztársaságról (azaz az 1918-1939 közöttiről).
6. Szaharov, lelkiismeret, új populizmus : esszé Andrej Szaharovról, aki elismert atomtudósból lett emberi jogi aktivista a Szovjet-Oroszországban. A börtönt is vállalta. Még Joseph Ratzinger bíboros véleményét is idézi Szaharovról.
7. Ellenállás és kényszer: na ebben viszont már éppenséggel vitába száll Joseph Ratzingerrel, illetve ekkor már XVI. Benedictus pápával, a totalitarizmus értékelése kapcsán. Izgalmas, hogy mit hoznak ki belőle.

És még számos rövidebb esszé is van benne, amiket most itt nem sorolok fel mind, mert nem akarok minden poént lelőni azért. Legyen elég annyi, hogy elég sokminden van a két Kaczyńskiról és "korszakukról", illetve szerepükről a mai lengyel politikában is, szóval akit az ilyenek érdekelnek, azoknak ezek mindenképpen ajánlott olvasmányok. Meg úgy általában: Kaczyńskiék gondolkodásának és az egyéb lengyel analógiáknak a megértése talán hozzásegít minket ahhoz is, hogy azt is jobban megértsük, hogy mi folyik a mai Magyarországon.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése