2012. január 2., hétfő

Egy-egy gyertya égjen…

Ilyenkor azt hiszem szokás megemlékezni azokról az emberekről, akiket tiszteltem és fontosak voltak nekünk, és az elmúlt évben haltak meg. Sokan voltak ebben az évben. Emlékezzünk meg róluk!

Paul Botaş (magyar átírásban: Botás Pál vagy Pavel bácsi) eleki román adatközlő táncos, a népművészet mestere, a magyarországi román táncok őrzője és továbbörökítője

Abonyi Attila kiváló népzenész, brácsás


Rába György költő, író, műfordító, irodalomtörténész. 87 éves volt.


Bernd Eichinger német producer. Ő volt a forgatókönyvírója A bukás és a Baader-Meinhof-csoport című filmeknek. 60 éves volt.


Jan Bereza (eredetileg: Mirosław Bereza) lengyel bencés szerzetes, filozófus, aki végre megpróbálta a katolicizmust összeegyeztetni a buddhizmussal, mint filozófiával. Alkalmazta a keleti meditációs technikákat és támogatta a „nyugati” és „keleti” vallások közötti párbeszédet. 55 éves volt.
Jerzy Nowosielski lengyel festő, pravoszláv teológus, filozófus. Az egyik legnagyobb kortárs ikonfestőnek tartották, de amellett egészen modern képeket is festett. Sokoldalú művész volt. 88 évet élt.
Ranschburg Jenő pszichológus, költő, a gyermeklélektan egyik legelismertebb magyar kutatója. 75 éves volt.
Karsai Zsigmond festő, adatközlő és hagyományőrző táncos, a népművészet mestere, Lőrincréve táncainak őrzője és továbbörökítője. 90 éves volt.
Zsiga bácsi még 80 éves korában is így járta a pontozót:
http://www.youtube.com/watch?v=0VXNrW7oOCc
Mádl Ferenc jogászprofesszor, 2000 és 2005 között Magyarország köztársasági elnöke. 80 éves volt.
Peter Falk amerikai színész, aki leginkább a zseniális nyomozó Columbo hadnagy alakítójaként vált világszerte ismertté, de azon kívül is számos nagy alakítás fűződik a nevéhez. 83 éves volt.

Vitányi Péter kollégánk és szaktársunk a történelem szakról, tragikusan fiatalon.


Makovecz Imre építész, az organikus építészet megteremtője, számos gyönyörű épület tervezője. 75 éves volt.
Varga Katalin író, költő, számos mese, gyerekvers és kiegészítő tankönyv szerzője, többek között a Gőgös Gúnár Gedeoné vagy a Mosó Masa mosodájáé. 83 éves volt.
Huszár Zsolt színész, az Új Színház művésze, fájóan korán, 40 évesen.

Petrovics Emil zeneszerző. Olyan filmek remek zenéivel vált ismertté, mint A koppányi aga testamentuma vagy a Fekete gyémántok. De operákat, és balett-zenéket is írt. 81 éves volt.
Hubay Miklós író, műfordító. Többek között az Egy szerelem három éjszakája c. musical szerzője. 95 éves volt.

Szalayné Sebők Éva az egyik legsikeresebb magyar röplabdázó. 62 éves volt.

Elizabeth Taylor amerikai színésznő, számos film főszereplője. Többek között Kleopátraként lett híres. 79 éves volt.

Amy Winehouse angol jazz-énekes. 27 éves volt.

Jorge Semprún spanyol író. Többek között a Nagy utazás című regényével vált világszerte ismertté. 87 éves volt.
Nontsikelelo Albertina Sisulu, született Nontsikelelo Thethiwe dél-afrikai fekete politikus, polgárjogi aktivista, Walter Sisulu (megh. 2003-ban) özvegye. Férjével mindketten Nelson Mandela harcostársai voltak. 92 éves volt.
David Edwards („Honeyboy”) a nagy fekete amerikai (USA) blues-gitáros. 96 éves volt.
Kristóf Ágota magyar írónő. Mivel Svájcban élt, regényeit nagyrészt franciául írta. 75 éves volt.
Herskó János filmrendező, a filmművészeti főiskola tanára. A hatvanas években realista játékfilmekkel lett ismert. 1970-ben Svédországba emigrált (az 1968-as események hatására), ahol szintén filmes tanárként és időnként színészként dolgozott. A rendszerváltás után tért haza, és szerepelt még egy-két filmben. 85 éves volt.
Szojka Ferenc a Salgótarjáni SC és a magyar válogatott labdarúgója. Az Aranycsapat 1954-es összeállításának tagja volt, VB-ezüstérmes lett Bernben. 80 évet élt.
Wangari Maathai kenyai politikus, környezetvédő és emberi jogi aktivista, a „Fák Asszonya”, a Zöld Öv Mozgalom alapítója, 2003 és 2005 között környezetvédelmi miniszter Kenyában. 2004-ben Nobel-békedíjat kapott. 71 éves volt.
Otto Habsburg vagy írjam inkább így: Habsburg Ottó egykori trónörökös, aztán politikus, az európaiság, az összetartás, a demokratikus értékek szószólója. 98 éves volt.
Bicskei Bertalan válogatott labdarúgó, majd évekig a magyar válogatott edzője, szövetségi kapitánya. 66 éves volt.
Kenderesi Tibor színész, szinkronszínész. 91 éves volt.
Jiří Gruša cseh író, költő, fordító és diplomata, az államszocializmus idején szellemi ellenálló,, szamizdat-kiadó, a Charta ’77 Mozgalom egyik alapítója, 1991 és 1997 között cseh nagykövet Berlinben. 72 éves volt.
Albert Flórián a Ferencváros és a magyar válogatott legendás labdarúgója, a „Császár”, az egyetlen magyar aranylabdás. 70 éves volt.
Rózsavölgyi János grafikus, az Illés-klub egyik ismert alakja, akit a Fonóban is sokan ismertünk és szerettünk
Komlós Juci, a Nemzet Színésze. 92 éves volt.
Ewa Szumańska lengyel írónő, újságíró, rádiós szerkesztő, a II. világháború alatt a Honi Hadsereg hírszerzője, később a Wrocławi Rádió munkatársa. Három nappal a 90. születésnapja előtt halt meg.
Vissy Károly az ismert meteorológus. 77 éves volt.
Mészöly Dezső költő, műfordító. William Shakespeare-t, François Villont, Molière-t, Agatha Christie-t és Heinrich Heinét is fordított. 93 éves volt.
Sócrates Brasileiro Sampaio de Souza Vieira de Oliveira brazil labdarúgó, középpályás. 57 éves volt.
Steve Jobs informatikus, az Apple cég alapítója, „a számítástechnika nagy újítója”. 56 éves volt.
Kemény Henrik bábművész, Vitéz László, Hakapeszi Maki és Süsü, a sárkány megalkotója és életre keltője. 86 éves volt.
Václav Havel cseh író. Előbb ismert ellenzéki az államszocializmus alatt, később annál elismertebb politikus. CsehSzlovákia majd a Česká Republika elnöke. 75 éves volt.
Shelagh Delaney angol drámaíró. Legismertebb műve az Egy csepp méz (A Taste of Honey), amiből filmet is forgattak. 73 éves volt.
Garas Dezső a Nemzet Színésze. Mindannyiunk Minarik Edéje, de azon kívül is rengeteg nagy szerep alakítója, amiket itt felsorolni nehéz lenne. 77 éves volt. Fájó az elvesztése, nekem személy szerint Sinkovits Imre mellett ő volt a kedvenc magyar színészem.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése