2017. november 4., szombat

Idézőjel (a koncepciós perekről)

A koncepciós perek mindig összeesküvéselméleteken alapulnak. Ezt az 1956 utáni megtorlás sok áldozata is megtapasztalta. Például D. Fekete Sándor, a zseniális író, akit azért ítéltek el, mert Bos Hungaricus ('Szürkemarha') álnéven cikksorozatot írt az Október Huszonharmadika című illegális lapba, már 1956 decemberében. Pedig akkor ő már senkit nem biztatott ellenállásra, főleg nem fegyveres harcra. Egyszerűen csak elemezte az elmúlt évek eseményeit. Ezt az írását később Az 1956-os felkelés okairól és tanulságairól címen adták ki. Ennek az előszavában (visszatekintve az írásáért ellene lefolytatott perre) frappánsan elemezte, min alapul minden koncepciós per logikája.

„Maga a vizsgálat egyszerű tételre épült: nincsenek véletlenek, s minden emberi cselekedet tudatos. (…) Az akkori rendőrlogika szerint tehát két ’nagyimrés’ spontánul nem akadhat össze az utcán, egymásba ütközésük illegális találkozó. Ha egy baráti társaság szidja a Kádár-kormányt, az illegális összejövetel. (…) Legalábbis eleve így kell kezelni minden normális társadalmi érintkezés vizsgálatát, s aztán a delikvensek előbb-utóbb majd csak beismernek valamit.”
(Fekete Sándor: A Hungaricus-história)

Mindezt nem csak az évforduló kapcsán tettem ki ide, hanem mert ma is zajlik egy ilyen célzott összeesküvéselméletgyártás. Ha majd ennek kapcsán visznek el bármelyikőtöket, akkor tudjátok, mire számíthattok.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése