2016. június 10., péntek

A "terrortörvényhez"


Hát kész. Elfogadták a törvényt, amely lehetővé teszi, hogy innentől bármikor, amikor az állampárt képviselői és a Főfőfőfőnök úgy gondolják, katonai diktatúrát lehessen bevezetni Magyarországon. Mert a hadiállapot háború nélkül ezt jelenti: katonai diktatúrát. És ezellen mégcsak nem is nagyon tiltakozott senki. Volt néhány heves cikk, és talán egy tüntetés, de aztán az egészet olyan sutyiban sikerült elfogadtatni, a nép feje felett, és annyira nem reagált senki semmit a dologra, hogy az egészen elképesztő. Tényleg idáig jutottunk passzivitásban?
Ha igen, van még értelme nekem itt blogot írni, bármilyen témáról is tépni a billentyűzetemet? Ennyire nem érdekel senkit az élet?

Most persze kezdhetném azzal, hogy vitába szállok az olyan állításokkal, hogy „de hát-az-országot-meg-kell-védeni-a-külső-fenyegetéstől”, de minek? Az egész terrortörvény ötlete akkor merült fel, amikor a migrációs hullám kezdett alábbhagyni (igaz, ezt a tél is okozhatta), viszont a tanárok és orvosok egyre dühösebben tiltakoztak az oktatás és az egészségügy további lezüllesztése ellen. És mindenki kimondva vagy kimondatlanul tisztában van vele, hogy ha ezt az állapotot életbe léptetik, az elsősorban az ellenzék, vagyis a magyar emberek ellen fog irányulni, nem azellen a pár menekülő család ellen, akik nagyobbrészt úgyis minél előbb ki akarnak jutni Magyarországról, miután bejutottak. És nem is a valóban katonai gyakorlatokat tartó, bombákat gyártó, és gyűlöletüket folyamatosan táplálgató fasiszta („breivikista”) terroristák ellen, akik pedig az elkövetkezendő években sokkal nagyobb eséllyel fognak robbantani és civilekre lőni. Nem, mert a Parlamentben a Sötét Oldal képviselői is megszavazták ezt a törvényt, következésképpen, valami alkut köthettek a Narancsszínű Vén Autokraták Szövetségével. Amúgy őket eddig se nagyon piszkálták. És amikor hívták őket (amikor az Operánál tüntettünk, vagy mikor az Egyetemet elfoglaltuk), a sötét terroristajelöltek akkor is mindig állást foglaltak a Vén Autokraták Szövetsége mellett. (És éppen emiatt kár azt is felhozni, hogy az eredeti tervvel ellentétben úgyis a Parlament engedélyéhez van kötve a katonai diktatúra bevezetése. Ha a sötétlelkűek a vénautokratákkal kötött alkujuk alapján megszavazták magát a törvényt, akkor gondoljátok, hogy adott esetben nem szavaznák meg a katonai diktatúra életbeléptetését? Úgy tűnik éppen azt remélik, hogy annak a diktatúrának majd az ő embereik lehetnek a csendőrei, ÁVH-sai, verőlegényei.)

Ez a törvény a demokratikus ellenzék ellen irányul. Hogy ha bevezetnék azt az állapotot, amire a törvény jogosultságot ad, akkor valószínűleg hasonlóan bánnának el velünk, mint az állampárt Polákországban (Lengyelországban) az ellenzékkel 1981-1982-ben. (Az illusztrációnak kitett fényképek akkor és ott készültek.) Hogy mi volt akkor és ott? Minden gyülekezést azonnal vízágyúkkal és rohamrendőrökkel oszlattak fel. Éjszaka kijárási tilalom volt. Az utcákon rendőrök és katonák cirkáltak, esetenként tankokkal és páncélos csapatszállítókkal is. A katonaság gyakorlatilag megszállta saját országát. A telefonvonalakat bármikor ki lehetett kapcsolni, úgy, hogy még mentőt sem lehetett hívni. Ezt akartátok? Vagy ha Orbán csinálja, oké, csak ha Jaruzelski csinálja, akkor nem oké?

Mindezt Magyarországon egy olyan párt akarja bevezetni, amely az első sorban küzdött annak a rendszernek a ledöntéséért, amit Jaruzelski tábornok meg akart védeni. Illetve... Jaruzelski még hivatkozhatott arra, hogy ha ő nem teszi meg ezt a lengyel hadsereggel, akkor jönnek az idegen megszállók, jönnek a szovjetek, akiknek elsődleges érdekük a lengyel ellenzék letörése. És ők nem vízágyúval, meg gumilövedékkel fognak lőni. De a Vén Autokraták Szövetsége hivatkozhat ilyenre? Komolyan veszi bárki is, hogy pár fejvesztve menekülő házát-családját-egzisztenciáját vesztett szerencsétlen olyan veszélyt jelenthet az ország függetlenségére, mint egy idegen megszálló hadsereg? Nem, a Vén Autokraták Szövetsége nem hivatkozhat ilyesmire, egyértelmű, hogy saját hatalmukat védik a törvénnyel.

Azt mondjátok, nem fogják alkalmazni, amit leírtak. Egyelőre tényleg nem is néz ki úgy. De nem is azért volt szükségük a terrortörvényre, hogy rögtön be is vezessék a katonai diktatúrát. Nem ez azért kell nekik, hogy legyen egy eszközük, amivel ezentúl bárkit, bármilyen állampolgárt zsarolni és fenyegetni lehet. Hányan mernek majd ezután tüntetni, ellenszegülni, polgári elégedetlenséget folytatni, vagy egyszerűen csak kritikát megfogalmazni, ha mindenre azt lehet majd mondani: „Vigyázz, ha túl sokan lesztek, kihirdetik a katonai diktatúrát! Hát ezt akarod? Ugye nem?”

Azt jelenti ez, hogy reménytelen minden, fel kell adnunk minden tiltakozást és kritikát? Én azt hiszem nem. Az állampárt veszedelmes kétélű fegyvert kovácsolt ki magának, amelynek lehetséges következményeit éppúgy nem látja még mint mi. Mostani uralmuk a tömegek passzivitásán, belenyugvásán, megszokásán alapszik. De fenntartható lenne ez, ha konkrétan katonai csapatszállítókkal trappolnának bele a békés állampolgárok mindennapi életébe? Illetve kapná-e az ország egy ilyen lépés után ilyen állapotban azokat a külföldi segélyeket, amelyeknek az ellopásából olyan sok vénautokrata annyira meggazdagodott?

A katonai diktatúra bevezetésére megvan a lehetőségük, de a konkrét intézkedéstől valószínűleg ők is félnek. Ezt kell kihasználnunk. Nem szabad abbahagyni a kritizálást, az oknyomozást, a tiltakozást, ha kell a tüntetést és a sztrájkot is alkalmazni kell. És oktatni kell, nevelni, öntudatot adni. Még nem késő. Talán sosem lesz késő. De azt muszáj felismerni, hogy mekkora veszedelemben vagyunk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése