2013. december 28., szombat

Vetélkedő

Kedves Olvasók! Eljött az ideje az eredményhirdetésnek, abban a műveltségi vetélkedőben, amelyet nemrég hirdettünk meg, így év végéhez közeledve.
Kérdésünk a következő volt:
Mi a közös az alábbi személyekben?

A helyes válasz pedig: valamennyien ebben az évben ünnepelhették (volna) századik születésnapjukat. A fenti tablón születési sorrendben szerepeltek.

Kovács Imre a népi mozgalom nagy alakja, a Nemzeti Parasztpárt főtitkára március 10-én született. (67 évet élt, 1980 októberében halt meg New Yorkban.) Róla itt és itt olvashatt(at)ok.


Weöres Sándor a híres költő június 22-én született. (75 évet élt, 1989 januárjában halt meg.)


Donáth Ferenc, a népi mozgalom másik nagy alakja, nagy szervező szeptember 5-én született. (72 évet élt, 1986 júliusában halt meg.) Róla itt olvashattatok.


Friedmann Endre (Robert Capa) október 22-én született (40 évet élt, 1954 májusában halt meg Thai Binh közelében). Őt még régebben emlegettük itt. (Igaz, csak a bejegyzés végén.)


Ságvári Endre november 4-én született. (30 évet élt, 1944 júliusában halt meg.) Róla itt és itt olvashattatok.

Nyertesünk pedig Tinódi Gerzson, rendszeres olvasónk. (Mielőtt elfogultsággal vádolnátok elárulom, hogy ő volt az egyetlen helyes megfejtőnk.) Közte egy egyéves Ki Viszi Tovább-előfizetést és az Ecloga egy példányát sorsoljuk ki, mely utóbbit a lap szerkesztősége ajánlotta fel nekünk.
Gratulálunk!

Minden kedves olvasónak boldog új évet kíván
A Szerkesztőség

1 megjegyzés:

  1. Még így is kihagytuk Várkonyi Zoltánt (a filmrendezőt) és Agamemnon Makriszt (a szobrászt), de most már mindegy. Ha eszetekbe jut még valaki, Ti is idekommentelhettek.

    VálaszTörlés