2012. március 14., szerda

Ünnepi előkészületekhez

Ezt találtam az Interneten:
Nem rossz ezt tisztázni. Mert igen, a szabályos kokárda elvileg tényleg az, amelyiken a zászló legfelső színe van legbelül. (1848-ban még nagyrészt ilyen kokárda volt a honvédek csákóján is.)
Hogy egy korabeli szemtanú festőt hozzak példának:
(Than Mór: a tápióbicskei csata I.)
Őőő... Na jó, így kicsinyítve nemigen látszik. De vedd elő bármelyik könyvet otthon amelyikben ez a festmény szerepel. (És biztos vagyok benne, hogy Neked is van olyan könyved otthon, amelyikben szerepel.) Nézd meg közelről, vagy nagyítsd ki! Ha jó megfigyelő vagy, észreveszed, hogy a nagy kavarodásban a magyar huszárokat az ellenséges horvát huszároktól a csákó eltérő alakján kívül többek között a csákón lévő kokárda (sapkarózsa) eltérő színe különbözteti meg. A horvátokén a Habsburg Monarchia fekete-sárga kokárdája van. A magyarokén: a fenti "szabályos" kokárda.
Másik példa. Ezt is a neten találtam:
Kokárda az Olasz Egység létrejöttének 150. évfordulójára. Az olaszok tehát ezt a fajtát használják.

A korabeli ábrázolásokon túl a fent ismertetett magyar kokárdára találtam példát az 1848-as szabadságharc egyenruháit legjobban ismerő Somogyi Győző, a híres grafikus és huszár festményein:
A 6. (Württemberg) ezred huszára

A 18. (Attila) ezred huszára

Egyébként igaz, hogy a korabeli Honvédségnél a "szabályos" kokárda volt rendszeresítve, de a civilek közül már 1848-ban is sokan a ma megszokott kokárdát hordták. Szóval vegyes volt a kép. Szóval szerintem akárki akármit mond, nincs baj egyik kokárdával sem. Mindkettőnek van végül is hagyománya. Nem kell ebből különösebb ügyet vagy vitát csinálni.
Tudjátok mit? Ajánlok egy áthidaló megoldást: tűzzük ki a „megszokott” kokárdát szokásos helyére, a szívünk fölé, a „szabályos” kokárdát meg (ha egyáltalán találunk valahol) a sapkánkra, mint a régi honvédek, vagy a hátizsákunkra vagy más ilyen helyre. Na, ki tart velem?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése