2017. április 9., vasárnap

Árulás! (vészharang)


„Nincs az a tünde, ent vagy emberi nyelvű szitok, mi ráillene ekkora árulásra.”

Hazánk kormánya saját országa nemzetközileg legjobban elismert egyetemét támadja. A CEU (Central European University – Közép-Európai Egyetem) olyan tudományos műhely, amely magyar fiatalok ezreinek nyújt lehetőséget a nemzetközi tudományos élettel való találkozásra. Már csak azért érdemes lenne kiállni mellette, hogy a könyvtára, amelyet nemcsak a CEU tanulói, hanem számos más magyar egyetemista és tudós is használ, megmaradjon nekünk.
Rég forrongott bennem ekkora düh. Láttam rosszindulatú embereket, akik a magyar tudományt akarták aláásni. Tudom, hogy a Rákosi-rendszer azzal kezdte az uralmát, hogy 1949-ben megszüntette a legerősebb magyar civil szervezetet a magyar oktatás egyik legerősebb kezdeményezését, a NéKOSz-t, majd 1950-ben bezáratta a magyar tudományos élet egyik legfontosabb tudományos műhelyét, az Eötvös József Kollégiumot. (Az szerencsére azóta legalább újraindult.) De a mostani kormánypártról (amit valahol mindig a haszonszerzés hajtott) nem feltételeztem, hogy pusztán rosszindulatból ekkora genyóságra képesek. Mert a törvénytervezetüknek nincs semmi haszna, nincs semmi értelme, kifejezetten egy egyetem ellen irányul. Mindent meg tudtak magyarázni, még a terrortörvény-tervezetüket is (a nemzetközi terrorista fenyegetéssel). Erre most nincs magyarázat.
A modern nemzettudatban (de még a nemzettudat korábbi formáiban is) a tudás értéknek számított. A nemzeti tudomány a nemzettudat része, erősítője kell(ene), hogy legyen. Az állami kormány most a nemzeti tudomány ellen támadt, a nemzeti lét alapjait vágja szét. „Rárontott saját nemzetére.” (Nem először, de most legnyilvánvalóbban.) A jelenlegi magyar kormány pártjának soha de soha többé nincsen joga és erkölcsi alapja magát „nemzeti oldalnak” nevezni.

A CEU megmentéséért meg kell tenni mindent, még akár egyezkedni is kell a kormánnyal. (Reméljük egy egész Világ, minden nemzetközi tudományos fórum tiltakozása egyszer csak célt ér.) De utána: emlékezni fogunk rá, ki akarta aláásni a magyar tudományt, ki rontott rá saját nemzetére...
Aki eddig mindenben támogatta a mostani magyar kormányt és most bizonytalankodik, vagy aki azon töpreng, hogy ennek mégiscsak kell, hogy legyen valami értelme, és hogy nekem nem kellene ennyire felháborodnom, annak csak annyit üzennék: nem muszáj mindenkinek ugyanabból a kútból innia. De aki belehugyozik abba a (szerintünk) tiszta vizű kútba, amiből sokan szeretnének inni, azt azt hiszem természetes, hogy pofán akarjuk verni...

Addig is tegyétek ki, ragasszátok ki mindenhová, mondjátok el mindenhol, hogy mindenki lássa és mindenki megértse:


(U. i.: Ha nem sikerül megvédeni az ország legjobb egyetemét (sem), ha ez a totalitárius lépés átmegy, akkor nem tudom, érdemes lesz-e még folytatni ezt a blogot...)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése