2015. január 3., szombat

Megemlékezés

Most pedig a megemlékezés következik azokról a fontos és tiszteletreméltó emberekről, akik az elmúlt évben haltak meg. Őrizzük őket jó emlékeinkben!


Várkonyi Ágnes történészprofesszor, a Rákóczi-szabadságharc történetének legnagyobb magyar kutatója, nekem egyik mesterem és témavezetőm. 86 éves volt.


Ertlné Kuti Marika néni, a litéri Zöldág Táncegyüttes alapítója és vezetője, számos néptáncos gyermek és felnőtt tanára, mestere, nevelője, segítője, barátja. 78 éves volt.


Keresztény Béla mérnök, tanár, zenész, az általam nagyon szeretett Szélkiáltó Együttes tagja. 60 éves volt.


Jancsó Miklós egyedi stílusú színházi és filmrendező, aki még egy filmet is úgy tudott megrendezni, mint egy gyönyörű tánckoreográfiát. Rám a témái is nagyon hatottak. 92 éves volt.


Gedővári Imre kardvívó olimpiai bajnok és kétszeres bronzérmes (egyébként civilben jogász). Kreatív, ötletes versenyző volt. 62 évet élt.


Valerij Kubaszov orosz vadászpilóta, űrhajós. Háromszor is járt az űrben, másodszor 1975-ben, az első közös szovjet-amerikai űrrepülésnél, harmadszor pedig 1980-ban az Interkozmosz program keretében, az első magyar űrhajós, Farkas Bertalan útitársaként. 79 éves volt.


Tadeusz Różewicz lengyel író, költő, a Kolumb-nemzedék írója. 92 éves volt.


Helyey László a jellegzetes hangú és arcú színész. 65 éves volt.


Jacques Le Goff francia történész, az Annales-iskola egyik megalapítója. Főleg a középkorral foglalkozott. 90 éves volt.


Bokor Péter filmrendező, a XX. századi magyar történelem elszánt kutatója. Ha valaki látta például Végjáték a Duna mentén című sorozatát, akkor az tudja miről beszélek, mikor azt mondom: így kell történelmi dokumentumfilmet csinálni! 90 éves volt.


Borbándi Gyula író, a népi mozgalom és a magyar emigráció krónikása. 94 éves volt.


Stanisław Mikulski lengyel színész, aki leghíresebbé a Hans Klossnak álcázott Stanisław Kolicki, a ravasz lengyel hírszerző (a J-23-as ügynök) szerepéről vált a Kockázat (Az életnél nagyobb a tét) című sorozatban. Többször játszott magyar filmben is. 85 éves volt.


Eusébio da Silva Ferreira mozambiki származású portugál aranylabdás labdarúgó, a "Fekete Párduc". 71 éves volt.


Grosics Gyula, a Magyar Aranycsapat kapusa. Őt is "Fekete Párducnak" nevezték, mert általában fekete mezben védett. 88 éves volt.


Sándor Károly, barátainak "Csikar", szintén az Aranycsapat tagja, csatárként. 85 éves volt.


Đoko Rosić félig szerb, félig bolgár színész. Szerbiában és Bulgáriában egyaránt szerepelt, egy időben a Bolgár Rádió munkatársa is volt, de nagyon sok magyar filmben is játszott, ezért aztán nálunk is népszerű volt. Az utolsó filmekben már a saját hangján, szinkron nélkül beszélt magyarul. 81 éves volt.


Maximilian Schell osztrák színész és filmrendező. 83 éves volt.


Gabriel García Márquez kolumbiai író, a "mágikus realizmus" nagy írója. 87 éves volt.


Philip Seymour Hoffman, a kiváló, sokoldalú amerikai színész. 46 éves volt.


Hacser Jozefin "Józsa" színésznő (előtte ötvös). 82 éves volt.


Szabó Gyula színész, a Nemzet Színésze a Színház és Filmművészeti Egyetem tanára. 83 éves volt.


Csala Zsuzsa színésznő, elsősorban komika és kabarészínésznő. 80 éves volt.


Wojciech Jaruzelski tábornok, egy időben Lengyelország elnöke (korábban egy darabig a Varsói Szerződés hadseregének helyettes főparancsnoka). Lehet őt nem szeretni, el is lehet ítélni a hadiállapot 1981-es bevezetéséért, de azt nehéz elvitatni, hogy az, hogy Lengyelországban is békésen és zökkenőmentesen zajlott le a rendszerváltás 1989-ben az nagymértékben neki köszönhető. 90 éves volt.
http://katpol.blog.hu/2014/05/28/a_lengyel_caudillo


Eli Wallach amerikai színész (korábban a II. világháború katonája). Leghíresebbé western-szerepeiről vált. 98 éves volt.


Alfrédo Di Stéfano argentin-spanyol labdarúgó (csatár) és edző. Más néven: a "Szőke Nyíl". 88 éves volt.


Bajor Imre színész és humorista. 57 éves volt.


Jurij Ljubimov orosz színész és színházi rendező, a Taganka Színház alapítója. Felesége révén 1999-ben megkapta a magyar állampolgárságot is. 97 éves volt.


Robin Wiliiams amerikai színész és rendező. 63 éves volt.


Richard Attenborough angol színész, színházi és filmrendező. 90 éves volt.


Ponori Thewrewk Aurél csillagász, és a Magyar Eszperantó Szövetség egyik vezetője. 93 éves volt.


Sztankay István színész, a Nemzet Színésze. 78 éves volt.


Avar István színész, szintén a Nemzet Színésze. Ő is tanított a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. Egy nappal régi barátja, Sztankay István után halt meg. 83 éves volt.


Gera Zoltán színész, bábszínész és pantomimművész. (Eredeti neve: Hosszú Zoltán) Ő is a Nemzet Színésze volt. Sokoldalú, és rengeteg nyelven jól beszélő ember volt. 91 évet élt. (Második felesége, Görgey Helga, egy nappal utána halt meg.)


Fülöp Zsigmond. Ő is egy sokoldalú és jellegzetes hangú színész volt. 79 évet élt.


Rózsa Milán joghallgató, emberi jogi és politikai aktivista. 26 éves volt.


Margitai Ági színésznő. 77 éves volt.


Joe Cocker angol blues- és rockénekes. (Eredeti neve: John Cocker). Eredeti szakmája lakatos, de dolgozott benzinkutasként is. Ott volt az első Woodstocki Fesztiválon is. 70 éves volt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése