2016. október 23., vasárnap

Idézőjel (Rőtszakállú Árpád tanár úr)

Részletek Brusznyai Árpád börtönben írt Számvetéséből:
„Az október-novemberi események történeti értékelése nyugodt idők tudósaira vár majd: a számvetés azonban emberi kötelessége mindenkinek, aki résztvett az eseményekben: s minél nagyobb szerepet játszott, annál sürgetőbb kötelessége.
(...)
Egy lépést sem tettem volna, egy intézkedésben sem vettem volna részt akkor, ha nem tudtam volna, hogy ezek a követelések, ez a program, amiért mi vállaljuk a munkát, a nép érdekeit szolgálják. Tudtam, s tudom, hogy vannak ebben az országban erők, (…) akik szívesen felhasználták volna a mi tiszta ügyünket új rabláncok kovácsolására. Nem ezt akarjuk – kiáltottuk akkor is, s kiáltjuk ma is. Becsületes ember, becsületes vezető nem akarhat mást mint a nép. Egyetlen becsületes politika van: a nép érdekeinek szolgálata.
(...)
Vallom, hogy a gondolat, az éltető szellem szabadsága éltető eleme és alapfeltétele az emberiség fejlődésének. De vallom, hogy visszaél az emberi szellem és gondolat kincsével az, aki a nép ellen használja fel.
(...)
Vallom az egyházzal, hogy Isten országa nem e világból való. S vallom népünkkel, hogy nem lehet a vallás lelki hatalmát feudális és kapitalista politikai célok jármába fogni. Vallom, hogy aki a hit kihasználásával akar földbirtokos és tőkés restaurációt, az a nép ellensége.
(...)
Ebben az országban nem mindenki marxista. De van egy program, aminek megvalósítása filozófiai kérdésektől függetlenül minden józan és becsületes hazafinak kötelessége is, érdeke is. Meggyőződésem, hogy dolgozó népünk nagy többsége e program, e célok megvalósítása érdekében vett részt az októberi napok eseményeiben.”



Lásd még:
http://kiviszitovabb.blogspot.hu/2015/11/szepen-eltek-miert-haltak.html
http://kiviszitovabb.blogspot.hu/2013/06/amit-tavolbol-uzennek.html

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése