2018. március 4., vasárnap

Programom és taktikám

Furcsa ez a mostani helyzet. Választásra készülünk. Vannak páran, akik olyanokat kérdeznek tőlem és másoktól is: mit akar az ellenzék a kormányváltáson kívül?
Nem értem az értetlenkedést. Az ellenzéki pártok mind megfogalmazták a maguk programját, és azokat közzé is tették, a honlapjaikon is, máshol is. Az egyetlen párt, amelyik semmilyen programot nem tett közzé a FiDeSz Vén Autokraták Szövetsége (ki veszi még be azt a kamut, hogy ők fiatalok és demokraták?) és az általa életre hívott farok- kamupártok.
Értetlenkedni nekünk, ellenzékieknek van okunk. Nekünk kellene megkérdezni, hogy mit akar az állampárt. Eddig nem mondták. Nekünk kellene értetlenkedni, hogy miért az a legesélyesebb párt, amelyik egész eddig az ország kirablásával volt elfoglalva, amelyik szinte minden társadalmi csoportot, minden szakmát vérig sértett már vagy szóval, vagy tettel, és ennek tetejébe most nem ígér semmit...
Ha bármelyik biztosnak látszó szavazójukat megkérdezem, hogy mi az amivel elégedett az #elmúltnyolcévben, csak hápog. Ha megkérdezem, akkor mi az, amivel nem elégedett, vagy mi az, ami miatt megváltoztatná a véleményét (vagyis ki akarom töltetni vele a már sokat emlegetett Koppány-féle tesztet), nem hajlandó válaszolni. Mondtak nekik valamit, amit nekünk nem? Vagy egyszerűen ők, a neogörénykurzus hívei "más anyagból vannak gyúrva"?

Viszont a kérdésnek, hogy "Kire szavazol?" most végre van némi értelme. Bár engem már nem az érdekel, hogy kire, hanem hogy mi alapján (bár már a Koppány-teszt is erről szólt, és megnyugtatok mindenkit, Koppány tartotta is magát az elveihez, és otthagyta a Bűnbakot, amikor tényleg számára vállalhatatlan dolgokat mondott és tett).

Érzelmi alapon pártokra szavazni éretlenségre vall. Elvek alapján pártokra szavazni már eggyel érettebb gondolkodást mutat, de jelen helyzetben még mindig nem az igazi. Egyes jelöltekre szavazni, még eggyel érettebb dolog, de be kell látni, hogy jelen helyzetben, mikor az egyes jelöltek ennyire alá vannak vetve saját pártjuknak, még az adott jelölt egyébként szimpatikus emberi tulajdonságai sem jelentenek semmire garanciát. (Egy jó ember is könnyen altatja el adott esetben a lelkiismeretét, és nem csak lefizetés hatására.)
Amit én javaslok: a programokra szavazás. Fogalmazzon meg mindenki egy saját választási programot, mit vár el a győztestől, aztán azt vesse össze a pártok programjaival, és amelyiké legjobban hasonlít a sajátunkra, arra érdemes szavazni. Vagy nem. Mert hallom, hogy azt kérdezitek: Mi a garancia arra, hogy valaki betartja az ígéreteit?
A válaszom: nem csak a programpontok hasonlóságát kell számításba venni, hanem azt is: 1. Kiről mennyire hihető, hogy azt teszi majd, amit mond. 2. Előzetes tájékozódás szerint kiről mennyire látszódik, hogy megvalósítja az ellenőrizhetőséget, átláthatóságot (transzparenciát). Hogy hogyan kérheted valakin számon az ígéretei betartását? Civil összefogással! Erre találták ki a munkavállalói mozgalmat, a szociáldemokráciát meg minden ilyesmit. Ha mindenbe beletörődő alattvalóként viselkedsz, ha azt hiszed, hogy a közéleti aktivitás két vonal keresztbetétléből áll négy évben egyszer, akkor tényleg ne várd el, hogy bárki betartja a neked tett ígéretét.

Mindezek után ideiktatom a saját magamnak megfogalmazott programomat, ami alapján én választani fogok.
Kívánjuk

1. Kívánjuk a sajtó szabadságát, a cenzúra eltörlését. (Azzal a kikötéssel, hogy a cenzúrát kizárólag az életellenes uszítás elhárítására használják.)
2. A javak egyenlőbb elosztását. A szociális szféra fejlesztését.
3. Oktatási reformot, amely biztosítja a naprakész tudást, a kreativitás és a csapatmunka fejlesztését, valamint a társadalmi mobilitást, azáltal hogy nem az egyes iskolák közötti különbségeket növelik, hanem egyenletes stabil nívót biztosítanak, mind anyagi, mind szellemi értelemben. A KLIK megszüntetését, az iskolák önkormányzati kézbe adását, ahol ez lehetséges.
4. Az egyes személyekre írt törvénykezés megszüntetését. A Közép-Európai Egyetem szabad működését.
5. A civil szervezetek működésének biztosítását az élet minden olyan területén, ahol nem stratégiai (nemzetbiztonsági) fontosságú az állami beavatkozás.
6. Szélesebb jogkört a helyi önkormányzatoknak. Nagyobb beleszólást az állampolgároknak az őket közvetlenül érintő, helyi ügyekbe.
7. Arányos és konszenzusos választási rendszert. (Pl. ilyet)
8. Köztisztviselők elszámoltathatóságát, ideértve a miniszterek és államtitkárok országgyűlési felelősségét is.
9. A pártfinanszírozás átláthatóbbá tételét. A kampányfinanszírozás limitjeinek megállapítását.
10. Népszavazási kezdeményezés jogának tiszteletben tartását.
11. Valódi bürokráciacsökkentést: a minisztériumok felduzzasztása helyett kollegiális rendszerben működő, független gazdasági ellenőrző szervek működését.
12. Az egészségügy kiegyensúlyozott fejlesztését. Az egyes egészségügyi intézmények közötti drasztikus különbségek csökkentését. Ennek érdekében az orvosok fizetésének és munkakörülményeinek javítását.
13. A lakhatáshoz való jog törvénybe iktatását.
14. A kultúra kiegyensúlyozottabb finanszírozását. A népszerűsítő tudományos ismeretterjesztés támogatását.
15. Az Oroszországgal kötött gazdasági szerződések nyilvánosságra hozatalát.
16. A nácizmus minden megnyilvánulásának kíméletlen üldözését. (Lásd 1. pont kiegészítése. Aki rasszista/náci alapon uszít arra, hogy mások életében kárt tegyünk, azt ne csak pénzbüntetéssel sújtsák, hanem tiltsák el a közügyektől meghatározott időre. Például veszítse el a szavazati jogát a következő választásra.)
17. A szakszervezetekkel való egyeztetést az új munka-törvénykönyvről. A sztrájkjog, a munka- és pihenőidő és a munkavédelmi előírások tiszteletben tartását.
18. A vallásos, spirituális és egyéb lelkiismereti meggyőződések tiszteletben tartását (amíg az másokat nem veszélyeztet) és ennek érdekében az állam és az egyház szétválasztását.
19. A megújuló energiaforrások használatának támogatását.

Mindemellett: bármilyen szimpatikus is a mostani programja, kizárt dolog, hogy olyanra szavazzak,
- aki eddig az ország kirablásával volt elfoglalva
- aki általában a civil szervezetek ellen uszít
- akinek a múltja rasszista/fasiszta/náci megnyilvánulásokkal terhelt
- aki a határon belüli és határon túli magyarokat egymás ellen hergeli

Egyéni jelöltek választásánál támogatom a taktikai szavazást, amiről Marci itt beszélt részletesen:

https://www.youtube.com/watch?v=8irysRuux0Q

Vesszen a zsarnokság! Reméljük a legjobbakat! Szép napot!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése