2015. augusztus 17., hétfő

Száműzöttek Serege XV.


A Yorki Herceg Görög Könnyűgyalogos Ezrede

Nemcsak Napoléonnak volt soknemzetiségű serege, hanem természetesen az ellenfeleinek is. Mivel Napoléon idejében a háború egész Európában folyt, ezért mindenki igyekezett minél több népet megnyerni a maga ügyének, ezt pedig természetesen úgy tehette leghatékonyabban, ha önálló egységeket szervezett az egynemzetiségű emberekből.
Ilyen nemzetiségi egység volt a Yorki Herceg Görög Gyalogezrede is a brit hadseregben. Feladata éppen az volt, hogy a görög szigetvilágban minél több helyet elfoglaljon a francia szolgálatban állóktól.

Mint látható, az ezred harcosai görögös ruhát hordtak, azt, hogy brit szolgálatban állnak, a vörös kabátjuk jelezte.
Az ezred parancsnoka

Richard Church lett, a görög kultúra nagy rajongója.
Ebben az ezredben egyébként sok olyan harcos szolgált, aki később (1821 és 1830 között) a görög szabadságharc fontos vezetője, tisztje lett. Éppen ez a katonai egység volt fontos tényező abban, hogy világot láttak, megismerkedtek a felvilágosodás eszméivel, és a francia forradalommal (hiába hogy a franciák és szövetségeseik ellen harcoltak) látóterük kitágult, és egyre tudatosabban megfogalmazták maguknak, hogy ha majd visszatérnek hazájukba, akkor a törökök ellen harcolva egy összgörög nemzeti állam, lehetőleg egy társadalmi igazságosságon alapuló köztársaság létrehozása lesz a céljuk.
A leghíresebb a Yorki Herceg ezredének ilyen tisztjei közül minden bizonnyal

Theodórosz Kolokotrónisz, az egykori betyárvezér (kleftisz), aki a görög szabadságharcnak máig is a legnépszerűbb, legendás alakjai közé tartozik.

Egyébként amikor kitört a görög szabadságharc, maga Richard Church is a helyszínre sietett, hogy segítsen barátainak. És keményem részt is vett a harcokban. Mikor pedig létrejött Hellada (az új, független Görögország), még jódarabig ottmaradt, és katonai tanácsadóként segítette a görög kormány munkáját.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése