2018. január 6., szombat

Megemlékezés 2017

Megint eljött az ideje annak, hogy megemlékezzünk azokról, akik az elmúlt évben haltak meg. Íme egy kis lista róluk.

Abonyi Gábor híres huszár hagyományőrző, a Magyar Huszár és Katonai Hagyományőrző Szövetség egyik alapítója. 66 éves volt.

Balla Zoltán néptánc-koreográfus

Vathy Zsuzsa író, újságíró, szerkesztő, eredeti foglalkozása szerint vegyészmérnök. 76 éves volt.

Roger Moore angol színész, rendező. Ahogyan a testvérem remekül összefoglalta: „ő maga volt a stílus”. 89 éves volt.

Fábián Juli jazz-énekes, a Just In Time együttes vezetője. 37 éves volt.

Placid atya, azaz Olofsson Károly bencés szerzetes, tanár aki leginkább arról vált híressé, hogy jó humora segített neki (és számos más rabtársának is) túlélni a GULag-ot. (10 évet töltött ott.) Vidámságát, jókedvét élete végéig megőrizte. 100 éves volt.

Makk Károly filmrendező, számos kiváló magyar film készítője. 91 éves volt.

Chris Cornell (eredeti nevén: Christopher Boyle) amerikai rockzenész, énekes, az Audioslave és a Temple of Dog zenekarok vezetője. 52 éves volt.

Chester Bennington amerikai énekes, a Linkin Park frontembere. Két hónap múltán követte jó barátját, Chris Cornellt. 41 éves volt.

Mészáros István filozófus, társadalomtudós. 1956-ban alapította az Eszmélet című folyóiratot, amelynek akkor csak egy száma jelenhetett meg, mivel a szerkesztőnek a forradalom leverése után menekülnie kellett. Azóta Londonban élt és a kapitalista világrendszer gazdasági és társadalmi kritikusa volt, de irodalomtörténettel is foglalkozott. 87 évet élt. (Az Eszméletet viszont tanítványai és követői 1989-ben újjáalapították és azóta is megvan.)

Zbigniew Brzeziński lengyel politológus, külügyi és biztonságpolitikai szakértő, „geostratéga”. Élete nagy részét az USA-ban töltötte. Leginkább Jimmy Carter elnök tanácsadójaként vált ismertté. 89 éves volt.

Nepp József rajzfilmkészítő, animátor és zeneszerző. Többek között neki köszönhetjük a Macskafogót is. 83 éves volt.

John Hurt angol színész. 77 éves volt.

Alina Janowska, kalandos életű lengyel színésznő. A II. világháború idején, mint 20 éves fiatal lány, életveszélyben lévő zsidó családokat mentett, majd a varsói felkelés futárja volt, majd a háború után népszerű színésznő lett. 94 évet élt.

Szepesi Attila költő. 74 éves volt.

Janusz Brochwicz-Lewiński, harci álnevén Gryf, lengyel katona. A varsói felkelés résztvevője volt, német hadifogságba esett, ahonnan az amerikaiak szabadították ki. Később beállt a brit hadseregbe, majd a külügyben dolgozott tolmácsként. 2002-ben költözött teljesen haza. 96 évet élt.

Berek Katalin színésznő, a Nemzet Színésze. 86 éves volt.

Ljubiša Samardžić, világszerte ismert szerb színész, rendező. 80 éves volt.

Nagy György újságíró, televíziós szerkesztő, műsorvezető, operatőr és zenész (zongorista és orgonista). 64 éves volt.

Witold Pyrkosz lengyel színész. 90 éves volt, és szinte az utolsó pillanatig játszott színházban és TV-ben.

Tarján Tamás, örmény gyökerekkel is rendelkező magyar irodalomtörténész, egyetemi tanár. 68 éves volt.

Jerzy Kossela lengyel gitáros, a Czerwone Gitary beatzenekar egyik alapítója. 64 éves volt.

John Surtees angol autó- és motorversenyző. 1964-ben Forma-1-es világbajnok volt, de mint mondták róla, ő az egyetlen, aki 2 és 4 keréken is világbajnok tudott lenni. 83 évet élt.

Roman Mularczyk, írói nevén Roman Bratny lengyel újságíró, író, költő, a varsói felkelés harcosa. Mint írót, a háborús nemzedék egyik krónikásának tartották, különösen Kolumbuszok című regényéért. 96 éves volt.

Jókai Anna írónő. 84 éves volt.

Janusz Głowacki lengyel író, dramaturg, forgatókönyvíró. Néhány drámáját magyarul is játszották. (Pl. A mi osztályunk) 1981 után New Yorkban élt, Amerikában is sikereket aratott, mint drámaíró és egyetemi tanár. Egyiptomi nyaralása alatt halt meg, 78 éves korában.

Nicholas „Nicky” Hayden amerikai motorversenyző, MotoGP-világbajnok. Balesetben halt meg, de nem versenyzés közben: bringázott, amikor elütötte egy száguldó autó. 35 éves volt.

Mário Soares portugál történész, jogász. A Salazar-diktatúra idején ellenálló, többször letartóztatták, majd elüldözték az országból. A rezsim összeomlása után 1976-1978-ig és 1983-1985-ig Portugália miniszterelnöke volt, 1986-1996-ig pedig az ország köztársasági elnöke. 92 évet élt.

Szondy István öttusázó, olimpiai bajnok (1952-ben Helsinkiben), később edző a világ több helyén is. 91 éves volt.

Schubert Éva színésznő. 86 éves volt.

Homonnai Szőke Katalin úszónő, aki 1952-ben Helsinkiben egyéniben és csapatban is olimpiai bajnok lett. Ezenkívül kétszeres Európa-bajnok is volt. 1956 után Amerikában élt, bankban dolgozott. 82 éves volt.

Georgij Grecsko orosz mérnök, fizikus, légkörkutató, űrhajós. 1975-ben, 1977-1978-ban és 1985-ben is járt az űrben. 85 évet élt.

Csontos János író, költő, filmrendező. 55 éves volt.

Zygmunt Bauman lengyel szociológus, filozófus. Az egyik legnagyobb kortárs lengyel filozófusnak tartották Leszek Kołakowski mellett. 91 éves volt.

Ángel Nieto spanyol motorversenyző (az egyik legsikeresebb). 70 éves volt.

Tóth József (más néven: Tóth II. József) labdarúgó, a Magyar Aranycsapat egyik cserejátékosa. Amikor beállították, nagy góllövő volt. 88 évet élt.

Roman Herzog német politológus, jogász, Németország elnöke 1994-1999 között. 82 évet élt.

Martin Landau amerikai színész. 89 éves volt.

Mauno Koivisto finn hajóács és szakszervezeti aktivista, később 1982-1994 között Suomi (Finnország) köztársasági elnöke

Jeanne Moreau francia színésznő. 89 éves volt.

Som Lajos rockzenész, a Tűzkerék, a Taurus és a Piramis basszusgitárosa. 70 éves volt.


Usztics Mátyás színész, rendező, író. Amit utolsó éveiben művelt militarista politikusként a rászáradt katonaszerepet tovább erőltetve, az nem volt szép, de mint színész, és különösen mint komikus egészen jókat alakított korábban. 68 évet élt.

Emma Morano olasz szakácsnő. 118 évesen ő volt a Világ akkori legidősebb embere, mikor meghalt.

Violet Mosse Brown jamaikai parasztasszony. Emma Morano halála után ő lett a Világ legidősebb élő embere a maga 117 évével, de aztán fél évvel később ő is meghalt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése